Centrum Medische Genetica Centrum Medische Genetica

Vaak gestelde vragen

Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste bezoek?

Voor nieuwe patiënten zal de arts de huidige medische problemen bevragen en informeren naar de medische voorgeschiedenis, ook bij familieleden (broers, zussen, ouders, nonkels en tantes, neven en nichten, grootouders en anderen). Indien aangewezen zal een lichamelijk onderzoek verricht worden. De arts bespreekt met u mogelijke diagnoses, genetische risico's, de manier van overerven, mogelijkheden naar behandeling, enz. Het kan zijn dat aan u toestemming wordt gevraagd indien bijkomende analyses gepland worden.

Aangezien in het UZ ook artsen worden opgeleid is het mogelijk dat een assistent of student bij de consultatie aanwezig is.

Hoe lang duurt zo’n eerste afspraak?

Een eerste consultatie duurt gemiddeld een uur. Soms zijn aanvullende tests nodig op andere diensten. Deze kunnen eventueel diezelfde dag gepland worden.

Moet ik nuchter zijn?

Een genetische test gebeurt meestal op een bloedstaal. Afhankelijk van uw vraag en de betreffende aandoening kan er bloed worden afgenomen voor DNA- en/of chromosomenonderzoek. Het is echter niet nodig nuchter te zijn.

Wat is het vervolg van die eerste afspraak?

Een diagnose wordt zelden onmiddellijk gesteld. Doorgaans beslaat de onderzoeksfase enkele weken tot maanden, waarna u wordt uitgenodigd voor de bespreking van de resultaten of voor een vervolgafspraak. Van de resultatenbespreking wordt ook een medische brief gemaakt die, met uw akkoord, wordt opgestuurd naar de verwijzende of behandelende arts(en). Eventueel wordt ook voorzien in follow-up. Gelet op de complexiteit van de vraagstellingen is ook psychologische begeleiding mogelijk.Last updated: 08 december 2015 - 15:14
Copyright 2021 Centrum Medische Genetica, Gent.