Centre de Génétique Médicale de Gand Centre de Génétique Médicale de Gand

Platform Moleculaire Diagnostiek UZ Gent (MDG)

Het platform MDG heeft als kernactiviteit het opsporen van specifieke somatische defecten in het DNA en RNA van de maligne weefsels, bloed of beenmerg van patiënten met kanker.
De testen worden aangevraagd via de Dienst Pathologische Anatomie UZ Gent (vaste tumoren, ook de tBRCA-test) of via het Laboratorium Klinische Biologie UZ Gent (hemato-oncologie). De laboratoriumtesten worden in het Centrum Medische Genetica Gent uitgevoerd.
Raadpleeg de
Richtlijnen voor de aanvragen en Staalinstructies.

A/ Geaccrediteerde MDG-testen in routine (ISO 15189:2012):

SOLIDE TUMOREN:

Voor het onderzoek naar somatische mutaties in vaste tumoren stuurt u het tumorweefsel in FFPE naar de Dienst Pathologische Anatomie UZ Gent, met gebruik van het aanvraagformulier van die dienst; dat geldt ook voor de tBRCA-test (test voor patiënten met platinum-sensitieve hooggradige sereuze ovariumtumor voor terugbetaling Lynparza).
Zie de laboratoriumgids van de Dienst Pathologische Anatomie UZ Gent.

HEMATOLOGISCHE AANDOENINGEN:

Voor het aanvragen van een 'MDG-test' voor een patiënt met een hemato-oncologische aandoening stuurt u het bloed naar het Laboratorium Klinische Biologie UZ Gent, met gebruik van het aanvraagformulier van die dienst. Zie de Laboratoriumgids van het Laboratorium Klinische Biologie UZ Gent: http://www.labgids.gent (kies Aanvraagformulieren - Aanvraagformulier bijzondere hematologie – cytomorfologie | immunofenotypering | moleculaire analyses).

B/ MDG-testen in ontwikkeling:

  • comprehensive genomic profiling (CGP) m.b.v. TSO500 kit Illumina in het kader van de BALLETT studie


Last updated: 03 mai 2023 - 14:36
Copyright 2023 Centre de Génétique Médicale de Gand, Gent.